Őseink a nemesi rangot a törökök elleni hősies küzdelemben szerezték, ezt szimbolizálja a család címere. Bár ők szőlőtermesztéssel nem foglalkoztak, de annak erjesztett nedvét bizony nem vetették meg! Fogyasztása hozzátartozott egészséges életfilozófiájukhoz.

A vagyon sajnos nem, de a bor szeretete öröklődött.



Én, a fiúk szerint a fő mesemondó és egyben a feleség (Marx Mónika) Marxék szőlőTőkéi között nevelkedtem. Öten lévén testvérek, szüleink korán kezünkbe adták a kapát, a földművelés tudományát.

 

 

Bozóky István Urammal - a Kertészeti Egyetem Borászati Szakának elvégzése után - a Móri Állami Gazdaságban találtunk egymásra.

S hogy ő miért lett borász?............

MÓR és a BOR fogalma már ősidők óta eggyé vált. Nemsokára mi is! És jöttek a kis Bozóky-fiúk ... (az Ezerjó köztudottan fiúnemző hatására?)

Több, mint 20 éves nagyüzemi borászati gyakorlat, tapasztalat mellett hobbikertünkben (600 n.öl) kettecskén, majd ahogy a fiúk nődögéltek, már négyesben végeztük nagy gonddal és szeretettel, élvezettel az éppen aktuális feladatokat. Naponta nézegettük, hány centit nőttek a vesszők, hogyan gömbölyödnek, érnek a szőlőbogyók...

Aztán az Állami Gazdaságok kötelező privatizációja bennünket is döntésre késztetett. Az addig kedvtelésből folytatott szőlőművelés és borászat 1992-től - saját vállalkozást alapítva - vált családunk megélhetési forrásává.

Megfontoltan, lépésről lépésre építgettük fel munkahelyünket. Tőkénk nem lévén, első időben eladtuk a szőlőt, később már feldolgozva mustként ill. borként értékesítettük, majd 1996-ban végre palackba került első évjáratunk. Bevételünket mindig visszaforgattuk. Az elmúlt évek alatt ültetvényeket telepítettünk, beszereztük a szőlőfeldolgozás modern eszközeit, kiépítettük tárolókapacitásunkat. Mindezt természetesen családi méretekben tessék érteni!

Közben a fiúk is elvégezték iskoláikat, felnőttek, aktív tagjai lettek vállalkozásunknak. Ifjúi lendülettel, szorgalommal, sok jó ötlettel frissítették, erősítették szülői elképzeléseinket.

Péter komoly, precíz férfiember lett. Megtervezi és ellenőrzés alatt tartja a folyamatokat. Igyekszik biztosra menni, szereti a kiszámíthatóságot. Nem szívesen kockáztat és nem szereti a felhajtást maga körül (akárcsak édesapja).

 

 

Zoltán ellentéte bátyjának, szeretett rögtönözni, álmodozni. Szívesen vett részt a borversenyek bírálóbizottságában, tartott borbemutatókat. Szerette a pezsgést, a történéseket maga körül (akárcsak édesanyja). És imádta az autókat, motorokat... Ez utóbbi 2006. május 5-én egy pillanatig erősebb volt nála. Ő azóta a csillagok csodás világából követi nyomon fejlődésünket...


Igyekeztünk a feladatokat egymás között - kinek-kinek hozzáértése szerint - felosztani.

Bozóky uram a szőlőterületek műveléséért, növényvédelméért felelős. Fél szemével és szakértelmével persze a borokra is ügyelnie kell.  (Egyébként sem állná meg, hogy ne vegyen időnként mintát belőlük...)

 

Péter ügyel a pincék rendjére, irányítja a szőlőfeldolgozást, borkezelést, palackozást.

Akad dolga bőven, de hát teher alatt nő a pálma...

 

Én meg csak adminisztrálok, kereskedek, szervezgetem a vendéglátást és belebeszélek a férfiak dolgába.




 
Copyright by Bozóky Bt.
posta Home MagyarEnglish