Szőlőterületek

Pincészetünk jelenleg 25 ha szőlőterületen gazdálkodik. Az ültetvények Mór város határában, a Csókahegyen, a Vénhegyen, a Koronahegyen és Árpádhegyen találhatók, a Vértes déli-délnyugati lejtőinek kiváló fekvésű napsütötte lankáin terülnek el.

Kiemelten foglalkozunk az őshonos és kitűnő beltartalmi értéket felmutató Ezerjóval, de emellett a borvidék legismertebb szőlőfajtáiból (Leányka, Ottonel Muskotály, Tramini) készítünk testes, karakteres - palackban is hosszú ideig érlelhető, tárolható borokat.

Az öreg (közel 60 éves) Ezerjó-ültetvények mellett az új telepítéseinken megjelentek már a világszerte ismert szőlőfajták: a Chardonnay és Sauvignon blanc is.

Szőlőművelésünkre jellemző a visszafogott tőketerhelés, a gondos ápolás, mely a jobb és állandó minőséget szolgálja.



Borászat

Az ideális szüreti időpontot rendszeres próbaszüretekkel, a sav és cukorarány figyelésével állapítjuk meg. Borainkat csak saját termelésű szőlőből készítjük.

Borkészítési stílusunk a régi borászati hagyományokra épül, igazodva korunk borfogyasztási igényeihez, szokásaihoz. Pincészetünkben a klasszikus borkezelési eljárások ötvöződnek, kiegészülnek a modern technika nyújtotta előnyökkel. A szőlő feldolgozását, az erjesztést, a borkészítést előre megtervezett módon irányítjuk.

Nem tömegborokat, hanem inkább különlegességeket készítünk, kis tételekben. Termékeink között megtalálhatóak a friss, fiatalos, illatos borok; a késői szüretelésű tartalmas száraz, félszáraz, félédes borok valamint a borkülönlegességek.

Talán kevesen tudják, hogy kivételes időjárási körülmények között Móron is terem aszú, s ugyancsak különlegességnek számít a „Vénasszonyok nyara" eredményeként kialakuló töppedt szőlőszem. A kitűnő fekvésű területekről november-december hónapokban szüretelt nemes bogyókból varázslatos, aranyló nedű kerül a palackokba. E borok maradékcukor-tartalma (évjárattól függően) 160-180 gr/l. Ezen édes desszertborokkal egy kiveszőben lévő móri stílust tartunk életben.

Borainkkal a hazai és nemzetközi borversenyeken / fesztiválokon rendszeresen megjelenünk, kiváló eredményeket érünk el.





 
Copyright by Bozóky Bt.
posta Home MagyarEnglish